9.10.2009

Sorumsuz haber-astımlı çocuklar- panikleyen bir anne

Biz alıştık bu hallere. Kaplumbağa için sıradan grip demek, soğukalgınlığı demek astım atağı demek, boğazda ödem demek, nefes alamamak demek, kışsa battaniyeye sarıp buz gibi balkona çıkarmak yazsa kafasını panikle buzluğa sokmak demek. Ara mevsimlerde soğuk buharı dayamak demek. Bir de saat başı verilen ventolinler. Önce pilotculuk oynardık. Maskesini takardı. Şimdi anlıyor. Direkt çekiyor pufları. Her çantamda neredeyse bir yedeği vardır o ventolinin. Geldiği gibi gider bizi bu deviren nöbetler ama ne zaman geleceği asla belli olmaz. Yarım saat önce zıplarken birden zorlanmaya başlayabiliyor. Gözaltları morarıyor. Klasik astım tablosu itinayla çiziliyor. Ama ventolin bir süperman kıvamında yetişiveriyor.

Sabah yarım saatlik bir mola verdirdi. Uzandı salonda. Ben de gazetelere bakayım dedim. Algının seçiciliği işbaşında olduğundan ilk okuduğum haber şu oldu: Çocuklara astım ilacı verirken dikkat!

Oysa haberin aslı şöyle: Inhaler 'may not stop asthma attacks' in gene mutation children.

"The experts stressed that parents should not panic and children should carry on taking salbutamol until more research is carried out" Yani bu konuda daha fazla araştırma yapılana dek uzmanlar ailelerin panik yapmaması ve çocukların salbutamol kullanmaya devam etmesi gerektiğine dikkat çekti. Böyle bir cümle kırpılır mı? Dün gece sabaha kadar ventolinle nefes alabilen bir çocuğun annesi sabah sabah o kırpık ve yamuk çeviri haberle nasıl yamulur?!!

Uykusuz bir geceden ve ventolinle rahat nefes aldırılan binlerce atak sonrasında böyle sorumsuz haberi yayınlayana mı, çevirinin yanlışlığına mı yoksa ne bileyim hiçbir sorumlu bulunamayacağı için sırf sinirim çıksın diye bizim mahalle bakkalına mı çatayım bilemedim.

13 Yorum:

esininbebekleri dedi ki...

oo ne güzel yorumlar açılmış
:)
sevgili sardunya,benim gibi algılama düzeyi rölantide çalışanlar için daha basit başlıklar olsa:)
kaplumbağa hasta gibi mesela:))))))))))

geçsin hemen insallah...

sardunya dedi ki...

Hatırlı bir dostum aracı oldu diyelim:) Kıramadım:)

Teşekkür ederim. Dur burnu akıyor yine.

Adsız dedi ki...

sonunda yoruma açtin kendini uf! :))

Seninle tesadüfen tanistim(!) uzun zamandir okuyorum ve çok begeniyorum kendini ve masuk'u ve aktrisi ve kaplumbagayi anlattigin yazilarini..bi ara mail yollamayi düsündüm tanismak amaciyla ama sonra bunu yapmanin saçma olacagina inandim nedense. Neyse, umarim yazilarina yorum yazma sansim olur bundan böyle..

Fatos.

Primarima dedi ki...

Çok şükür desem:)
GEÇMİŞ OLSUN KAPLUMBAĞAYA...

hayal dedi ki...

Çok yorumlar yapasım gelmişti ama geri gitmişti.
Nihayet yapabilecek olduğum için yazdım bunu da.
Sevgiler.
Geçmişler olsunlar bebişe de.

Kremali'nin annesi dedi ki...

Dilerim hepiniz misil misil uyuyorsunuzdur simdi :(

sardunya dedi ki...

Merhaba Fatoş,

Hoşbulduk diyen ben olayım bu sefer;)

Elektronik posta kutusundan öyle güzel postalar çıkıyor ki... Yorumlara kapalı olmanın faydası demek ki buymuş dediğim zamanlar çok oldu. Ama dediğim gibi sanırım buradan merhaba demek çok daha kolay ve anlamlı olabiliyor.

sEvgilerimle

sardunya dedi ki...

Prima Rima:)))

Çok teşekkür ederiz. Demek ki neymiş? Beş dakikada değişir herşey;)

sardunya dedi ki...

Hayal:))
Teşekkür ederim geçmiş olsun dileğine. Beklerim ne zaman kışkırtırsa yazı, fotoğraf, ne varsa:) İster buradan ister iki satır postayla. Gelen yazıya git deme yahu:)

sardunya dedi ki...

Kremalının Anneciği

Günaydın:))) İyileşelim, çok işimiz var. Daha mektup yazacağız.

Kaymaklı Kadayıf dedi ki...

Oh be, istediğim an istediğim yerden ulaşabilme özgürlüğüm elimden alınmamalı:))Geçmiş olsun diyeceğim,bu arada benim kaymakta işe yarayan basit alerjik astım ilacını da paylaşıveriyim.Rende siyah turp,bal,zencefil ve sirke tamam çok iğrenç bunu süzgeç gibi birşeyde veya bir tülbentte bekletiyorsun,üzerinden hafif kaynar su akıtarak,süzülen sudan birkaç kaşık içiriyorsun.Ya tesadüf ya gerçek biz de işe yaradı.Sevgiler

Sardunya dedi ki...

Kaymakla Kadayıfın Annesi
Not ettim reçeteni:) Yaşasın koca karı kazanları:)

Sen de bana ulaşamadıysan:)

inci çiçeği dedi ki...

geçmiş olsun kızımın küçüklüğü geldi gözlerimin önüne, bizde aynı sıkıntıları yaşadık, hastanede yatmalar, buhar almalar vede ventolin şükür ilkokula başlayınca atlattık umarım sizde atlatırsınız çocukların hastalığı gerçekten zor yeniden geçmiş olsun