23.11.2009

Bilgin cehaleti

Şimdi ben nasıl ki H1N1 aşısı olmak istemeyeni kolundan tutup sürükleyemezsem, olmak isteyenlerin önüne de aynı engeller çıkartılmasın isterim.
Kaplumbağa oldu aşı. Doktoru kesin olacak dedi.
Ben oldum.
Aktris'in de olması gerekiyor.
Ama her yerde sadece yan etkileri bas bas bağırıldığı için o da bana "sen benim felç mi geçirmemi istiyorsun? Ne biçim anne- babasınız?!" diyebiliyor.
Bu kadar feryat figan arasında gerçekten aşı olması gereken risk grupları için, hadi onu da geçtim, kendi özgür vicdanı ile çocuğunun aşı olmasını isteyen bir anne baba için o çocuğu ikna etmek ne zor bilir misiniz? Internetin yarattığı bilgi kirliliği bir yana, imzasız mailler bir yana... ana babalar çoluk çocuğun yanında konuşunca herşeyi, o çocukların sınıflarda bire bin katarak şehir efsaneleri yaratmaları bir yana.

Gerçek bilgiye ulaşmaya bu kadar tembel olan bir toplum nasıl olur da safsatalara karşı zaafiyeti had safhaya çıkarıyor, bir de üstüne tembellik ekleyip yarım yamalak bilgileri ışık hızıyla sanal aleme salıyor. Kaç kişi literatür taraması yaptı ki? Hepsini geçtim. O kadar bilgi donanımlıyız da biri wikipedia'nın Türkçe versiyonuna da birkaç madde girsin. E mi?

"Yılandan korkmam yarım yamalak bilgi cehaletinden korktuğum kadar"
Kayahanın Sevgi Köyünden Sürgün Sardunya

8 Yorum:

Kremali'nin annesi dedi ki...

Kizmakta haklisin Sardunya. Lakin o literatur denilen seyin sicili cok dusunduruyor beni. Hele ki konusu modern tip olunca. Sicili tertemiz olmasa da, en azindan daha pak oluduguna inandigim kalbime danistigimda ise, kulaklarimi tirmalarcasina "yaptirma!" dedigini duyuyorum taa ne zamandir.

Kimbilir, belki de dogru cevap herkes icin farklidir. Hepimizi ayri ayri yaratanin vardir bu iste de bir hikmeti. Dilerim herkes kendi icin dogru olan karari verir.

Denise dedi ki...

Ben de kararsızım... Güvenemedim...Kirlendi düşüncelerim

ÇAğ dedi ki...

Sardunyacım, risk grubu olduğumdan hemen yaptırdım, ilk gün, her aşının yan etkisi var, açınız bakınız rutin tetanoz aşısının yan etkilerine, ben medyayı ciddiye almıyorum.Ama zor iş tabi aşı olmak istemeyen bir genci ikna etmek, O'da bir birey, kararı ona bırakın derim, sonrada ben o derse daha çalışmadım desem.Ben kızıma yaptırmadım, kreşe gitmiyor diye, bu demek değil ki virüs ona bulaşmayacak, korkmuyo değilim, ama bağışılığı bu kadar düşük bir çocuğun aşıya tepkisi ne olur bilmem, biraz daha okul çağında olsaydı hemen yaptırırdım...
Öptüüüm

tavsan dedi ki...

Ulkemizin basbakani da goruyoruz iste zaten; ne beklenir ki diger kaynaklardan. Bizde bircok akademisyende bile bilimsel yaklasim yok maalesef. Kolay gelsin ne diyeyim:(

Kaymaklı Kadayıf dedi ki...

Biz sobelendik,kaymak iki gündür H1N1.Bir de mutasyon çıkmış,aklımı özür edeceğim.

Geveze Kalem dedi ki...

Sevgili Sardunya,
Bu yazında fikrini paylaşıyorsun, eyvallah! Ve yazı başında kimsenin fikrine müdahale etme hakkının olmadığını belirtirken, sonlara doğru "Gerçek bilgiye ulaşmaya bu kadar tembel olan bir toplum nasıl olur da safsatalara karşı zaafiyeti had safhaya çıkarıyor, bir de üstüne tembellik ekleyip yarım yamalak bilgileri ışık hızıyla sanal aleme salıyor," diyebiliyorsun. Aşıyı yaptırmak istemeyenlerin fikrine 'tembel', 'safsatalara karşı zaafı olan' gibi yakıştırmalar da yapıyorsun, yanılıyor muyum?

Nereden biliyorsun anlatılanların safsata olduğunu? Ya da nereden biliyorsun aşı yaptırmak istemeyenlerin Düya Sağlık Örgütü'nün sitesini ıncık cıncık okumadığını, ya da nereden biliyoruz bu aşının mutlak olumsuz yan etkiler yaratacağını?

Koskoca bir BİLMİYORUZ! Devasa büyüklükte bir bilgi eksikliği var bu konuyla ilgili. Bilgi eksikliğinde başvurulacak yegâne organımız -zihin değil- KALP'tir. Anne babalar, çocukları için verecekleri kararın yankısını kalplerinde duyup harekete geçiyorlar. Hoş, sen de yazında bundan dem vuruyorsun kısmen ama yazının çoğunluğu taraflı bakış açısıyla yazılmamış mı sence de? E bu durumda aşı yaptırmak istemeyenleri yargılayan sen değil misin?

En son doktorumuzla bu konu hakkında görüştüğümüzde -ki o yaptırılması taraftarıydı- bize "eğer komplo teorileri üreteceksek dünya yalan" demişti. Sahiden yalan! Vaktiyle Zeitgeist filmiyle ilgili de çok konuşulup tartışılmıştı; laboratuvar ortamlarında üretilen mikropların malumunuz belli bir amacı var. Aşılar da aynı amaca hizmet ediyor. Eski zamanlarda insanları köleleştirmek için savaşlar yapılırdı. Artık insanlık özgürlüğünü, bu oyunun farkında olmadan kendi teslim ediyor. Plân basit; önce güvenliği tehtid ediyorlar, sonra da 'güvenliğimizi korumak' adı altında sundukları hizmeti kabul etmeye zorluyorlar. Hatırlasana, "güvenliğiniz için konuşmamız kayda alınmaktadır. Annenizin kızlık soyadının ilk ve üçüncü harfi?"... Kan gurubumuzdan, ilgilendiğimiz konulara, çocuklarımızın doğum tarihinden, yaptığımız harcamalara kadar kendi ezberimizde bile tutamadığımız ne çok bilgi başkalarının hizmetine sunuluyor...

Diğer aşıların yan etkilerinden bahsetmiş ya Sevgili Çağ, tetanoz, verem veya daha birçok mikrop doğal olarak gelişmiş mikroplar ve tarihleri çok eskilere dayanıyor. Bunların aşılarından çoğunlukla şüphe etmem ben, doğru bir amaç için üretilmişlerdir diye düşünürüm. Ama günümüzde artık 'köleleştirme' savaşı o kadar büyüdü ki, her gelişmeyi sorgulamak yerinde olur kanaatimce.

Sonuçta,
Kalbime sordum yaptırma dedi. Biliyorum ki bu benim çocuğum için en doğru karar. Sen de kalbine sormuşsun ve yaptırmanı söylemiş. Senin çocukların için de aksi düşünülemezdi.
Kimse evladının sağlığı için tembellik etmez, safsatalara kapılmaz. Bunu hepimiz iyi biliriz.
Sevgiler...

Burcu dedi ki...

Oğluma risk grubunda olduğu için aşı yaptıracaktım dün, bu kadar geç kalmamın sebebi de 3 hafta once yapılmış olan karma aşıyla arasında en az 3 hafta geçmesi gerektiğiydi. Dün tam götürecektim aşıya, baktım hafif ateş var, öksürük başladı. Korktum çok. Lanet okudum kendime.. Karma aşıyı bekletseydin ya aptal kadın diye!! o anda ya H1N1 olduysa naparım diye yedim bitirdim kendimi. Sonuç oğlum hafif soğuk algınlığı geçiriyormuş. Öksürüğü geçince anında aşı yaptıracağım. Ben risk grubunda değilim ama gerekirse yalan söyleyip, risk grubundayım diyip kendime de yaptıracağım..Son pişmanlık fayda etmez arkadaşlar.. Asprinin bile 100 tane yan etkisi var..

ÇAğ dedi ki...

Sevgili Geveze kalem, benim anlattığım şey her aşının yan etkisi olduğu,o aşılarda ilk uygulamaya geçtiğinde ne kadar yan etki geliştirdi,denendi vs, açın bakın internetten tetanoz neler yapabiliyor yan etki olarak ve yapıyorda hala.Şu an için bu aşının denenmeye fırsatı yok, akut durum söz konusu, bu kişinin kendi tercihidir ve bırakılmalıdır, denek miyiz kardeşim biz de diyebilirsin haklısın. Sorun halkın bu aşı için aşırı derecede korkutulduğudur.Ben risk grubundayım ve mecburum. Aşı neden gelişti bu grip nereden çıktı derseniz benim de komplo teorilerim var elbette:)
Öptüüüüm