31.03.2010

Beynine bir kez hava değmeye görsün

Herşey bu kitabı okumamla başladı.

Sözlükte ne yazmışlar:
"3.tıp üzerine "içeriden" yazılmış kitapların en çarpıcı olanlarından" Vertigo

""beyin dediğin şey, bir bakıma 66 cadillac gibidir. sekiz bujiyi değiştirmeye kalkarsan, motoru tamamen indirmen gerekir. alet, performans için yapılmış, kolay servis için değil" alıntısıyla özetlenecek kitap. üstelik hard cover baskısı bile 6 milyon." Bustrofedon

"kitapta bir uzmanın asistana; "cenaze işlerinde çalışanlar ağlamayan insanlardan seçilmelidir." şeklindeki rus atasözüyle verdiği öğüt, doktorlarımızın neden duygusuz gözüktüklerini anlatır...bence bir tıpçı için duygusal zeka kadar okunması gerekli kitap." Blind bard


Alıntı:
""...

travma odası diyafonu çaldı. başvuru masasındaki memurun sesi duyuldu: "hastanın anne ve babası ziyaretçi salonunda". ben kendi gecemin ne kadar kötü olduğunu düşünüyordum, oysa bu ailenin gecesi benimkinden çok daha kötüydü. benim için o bir hasta olduğu kadar, bürokratik bir sıkıntı kaynağıydı. onlar için o, ilk adım, ilk sözcük, ilk bisiklet, ilk erkek arkadaşla randevu idi. yaşamlarının onlarca yılını ona vermişlerdi, doğumgünü partileri, yaz tatilleri, okul müsamereleri ve mezuniyet görüntüleriyle bezenmiş bir sevgi mozaiğiydi o. şimdi ise sevgili mozaik, acil servisimizin masasında parça parça oluyordu. bebekken havaya atıp tutarak sevdikleri o çocuk, şimdi ona on boyutundaki gazlı süngerlerin üzerine beynini akıtıp duruyordu. bill ve ben onlarla konuşmak için dışarı çıktık. tıp mesleğinin en çirkin yüzü buydu işte.
..."

Önsözdeki şiiri son söz olarak okuyunca daha etkili oldu:
Bıçağı ele aldıklarında
cerrahlar
Çok dikkatli olmalılar
Çünkü ince kesiklerin altında
Kımıldanır durur suçlu: yaşam!

emily dickinson

Bu kitaptan sonra beynin gizemiyle büyülenen ben, bu konuda gördüğüm her kitabı toplamaya çalışıyorum. "Şehvetli ceviz" denmişti bir kitapta. Beni de bir daha büyüledi.

3 Yorum:

Brajeshwari dedi ki...

Ayni kitabı okumaktaymisiz:)
Hatta bitirince bende bir yazı yazarim diye düsünmüstüm..

isil c. dedi ki...

Onun bir de "Why we hurt" var, ağrıya sızıya birebir.

coffeé dedi ki...

bu kitap hakikaten böyle bir etki yapıyor insanda ben de okuyunca tıp okumaya karar vermiştim :):) ve bi sürü beyin kitabı toplattırdı yine :)