12.05.2010

60

Lütfen çocuğunuzun bir gece hapishanede yattığını düşünün ve içinizden 60’a kadar sayın...
Lütfen çocuğunuzun bir gece hapishanede yattığını düşünün ve içinizden 60’a kadar sayın...
Lütfen çocuğunuzun bir gece hapishanede yattığını düşünün ve içinizden 60’a kadar sayın...
Lütfen çocuğunuzun bir gece hapishanede yattığını düşünün ve içinizden 60’a kadar sayın...

Tık

7 Yorum:

Ayla dedi ki...

Düşünmeye bile dayanamam

İlknur dedi ki...

Düşünemiyorum :(....

Adsız dedi ki...

AMAÇ?

Kremali'nin annesi dedi ki...

Sardunyacim, belki cok acimasizca bulacaksin bu yazdiklarimi ama ben annelerin, adaletin tesisinde cok da guvenilir bilirkisiler olabilecegine inanmiyorum. Hele ki namina adalet talep ettikleri, bizzat kendi yavrulariysa. Ece Hanimin sorusunu da bu yuzden cok demagogca buluyorum.

Soyle orneklendirerek aciklamaya calisayim: Canavarca suclar isledigi icin hapishaneye dusmus bir cocugun (ki cocukluk nerede baslar nerede biter o da ayri bir konu) annesi, icinden 60'a kadar sayarken neler dusunurdu acaba? Benim ibretle takip ettigim pekcok vakada annelerin tepkileri ya "benim cocugum herseye ragmen masumdur" ya da "sutum haram olsun, asin bu hayirsizi" seklinde. Adalet dinginlik ve tarafsizlik icinde akletmeyi gerektirir ki maalesef anne-cocuk iliskilerinde bu pek de mumkun gorunmuyor gibi.

Ayrica, herbirimizin insanliginin birbirinden farkli oldugunu dusunursek, Ece Hanim'in, adalet gibi onemli bir konuyu nasil izafi bir referensa, yani herbirimizin insanligina havale edebildigini de anlayabilmis degilim.

Sardunya dedi ki...

Çok teşekkür ederim paylaştığın için görüşlerini Kremali'nin Annesi, canım arkadaşım.

Beyin fırtınası dediklerinden bir hava estirmek amacıyla aklıma ilk gelen soruları sorsam:

Adalet izafi bir kavram değil midir peki? Evet, yasalar önünde herkes eşittir. Ama çocuklar? Reşit olmayan, gelişim süreçleri devam eden ve en azından yasalarla korunma altına alınması gereken çocukların büyükler gibi ağır cezalara çarptırılması yerine çeşitli ıslah ve topluma kazandırma programlarıyla adalete yönlendirmeleri gerekmez mi? Cezanın amacı nedir? Yargı süreci nasıl olmalı? Binlerce soru var aklımda. Çoğunun da ham halde cevapları benim için. Bu konuyu açmamın sebebi de kendimce sorunu ele almaya soru sorarak başlamaktı. Yanlış sorularla da doğru cevaplara olmasa bile en azından doğru sorulara yöneliriz kanaatindeyim.

Hasretle selamlarım seni ve okyanus kıyısındaki tüm çakıl taşları...:)

Kremali'nin annesi dedi ki...

Sardunyacim,

Ne sekuler ne de dini adalet sistemlerine dair bir uzmanligim yok benim. Sadece akil ve kalp dengesini bozmadan yol almaya calisiyorum acizane.

Yasadigimiz "medeni" dunyada birbirine alternatif olarak dayatilan bu iki sistemden birini secerek yol almak durumundayiz, ki her iki halde de adaletin tesisi icin bireysel degil kolektif referanslara gore hareket etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde, yani cezalarin bireysel insanliklara gore belirlendigi bir durumda, anarsinin ve kaosun onune gecemeyiz. Benim oncelikle dikkat cekmek istedigim buydu sadece.

Esas alacagimiz sistemin dini olmasi halinde cok da fazla secme sansimiz yok. Bize verili olani uygulamaktan gayri. Ama sekuler bir hukuk sistemini sectigimiz takdirde onun icini doldurmakla biz sorumluyuz. Boyle bir sistemde cocuklara yetiskinlerden daha farkli bir yaklasim sergilenmesine hicbir itirazim yok, nasil olabilir ki? Ama Ece Hanim'in yazisinda cidden cok vahim bir demagoji var. O soruyu sormakla hem anneleri taa can evlerinden vuruyor hem de cocuklara yonelik adaleti hem kavramsal hem de uygulama bakimindan tamamen manipulatif bir alana cekiyor. Ve tartismayi saglikli bir akil yurutme pratiginden giderek uzaklastiriyor.

Okyanusun ote yanindan sevgilerimle :)

BURÇAK MANGALCI BAŞEL dedi ki...

canım arkadaşım. inanırmısın bilmiyorum. ama ben bunun rüyasını gördüm. her aklıma geldiğinde bu rüya yine ağladım. bir hafta her yerim ağrıdı rüyamda kendimi nasıl kasmışsam. rüya dememek gerek . bence bir kabustu.
nerden aklına geldi bu yaaaa. hazır yeni unutmuştum.