20.11.2006

Cocuguma Dokunma!

1. Ilke : Tum dunya cocuklari bu bildirgedeki haklardan din, dil, irk, renk, cinsiyet, milliyet, mulkiyet, siyasi, sosyal sinif ayirimi yapilmaksizin yararlanmalidir.

2. Ilke : Cocuklar ozel olarak korunmali, yasa ve gerekli kurumlarin yardimi ile fiziksel, zihinsel, ahlaki, ruhsal ve toplumsal olarak saglikli normal kosullar altinda ozgur ve onurunun zedelenmeyecek sekilde yetismesi saglanmalidir. Bu amacla cikarilacak yasalarda cocugun en yuksek cikarları gozetilmelidir

3. Ilke : Her cocugun dogdugu anda bir adi ve bir devletin vatandasi olma hakki vardir.

4. Ilke : Cocuklar sosyal guvenlikten yararlanmali, saglikli bir bicimde buyumesi icin kendisine ve annesine dogum oncesi ve sonrasi ozel bakim ve korunma saglanmalidir. Cocuklara yeterli beslenme, barinma, dinlenme, oyun olanaklari ile gerekli tibbi bakim saglanmalidir.

5. Ilke : Fiziksel, zihinsel ya da sosyal bakimdan ozurlu cocuga gerekli tedavi, egitim ve bakim saglanmalidir.

6. Ilke : Cocugun kisiligini gelistirmesi icin anlayis ve sevgiye gereksinimi vardir. Anne ve babasinin bakimi ve sorumlulugu altinda her durumda bir sevgi ve guvenlik ortaminda yetismelidir. Kucuk yaslarda cocugu annesinden ayirmamak icin butun olanaklar kullanilmalidir. Ailesi ve yeterli maddi destegi olmayan cocuklara ozel bakim saglamak toplumun ve kurumlarin gorevidir. Cocuk sayisi fazla olan ailelere devlet yardimi yapilmalidir.

7. Ilke: Genel kultur ve yeteneklerini, bireysel karar verme gucu, ahlaki ve toplumsal sorumlulugu gelistirecek ve topluma yararli bir uye olmasini saglayacak egitim hakki verilmelidir. Bu egitimde sorumluluk once ailenin olmalidir. Egitimin ilk asamalari parasiz ve zorunlu olmalidir.
8. Ilke : Cocuk her kosulda koruma ve kurtarma olanaklarindan ilk yararlananlar arasinda olmalidir.
9. Ilke : Cocuklar her turlu istismar, ihmal, ve somuruye karsi korunmali ve hicbir sekilde ticaret konusu olmamalidir. Cocuk uygun bir asgari yastan once calistirilmayacak, sagligini ve egitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelismesini engelleyecek bir ise girmeye zorlanmayacak ve izin verilmeyecektir.
10. Ilke : Cocuk irk, din ya da baska bir ayrımcılığı tesvik eden uygulamalardan korunacaktir. Anlayıs, hosgoru, insanlar arasi dostluk, baris ve evrensel kardeslik ortaminda enerji ve yeteneklerini diger insanlarin hizmetine sunulmasi gerektigi bilinciyle yetistirilmelidir.
Dip: Foto/Kaplumbaga/Yaz 06/Sardunya
Dip 2: 20 Kasım/Dünya Çocuk Hakları Günü

2 Yorum:

yalnızlar kraliçesi dedi ki...

ne kadar büyümüş, koca delikanlı olmuş, siması da değişmiş. bebeklikten çıkıp, çocuk olmuş maşallah maşallah...

Adsız dedi ki...

Sardunyacigim, Blogun yeni hali icimi isitti.
Ellerine saglik.