2.11.2007

Fotoğraf

Ne zaman başladı bilmiyorum bende. Ama çok keyifli bir oyundu çocukken. Güzel birşey gördüğüm zaman, bir an, bir insan, bir yer ya da herhangi bir "şey" açıp kapatırdım kirpiklerimi. fotoğrafını çekerdim. Dondururdum anı.

Yıllarca kendime sakladığım bir oyun olarak kaldı bu. İlkokul 3'e gidiyordum galiba. Arabayla atılan şehir turlarında başladı. Babam bazı akşamlar gezdirirdi bizi arabayla. Kasetçalarda da Erol Evgin olurdu ya da İlhan İrem. Ve ben ilk olarak işte o müziği fon müziği yaparak çekmeye başladım fotoğrafları gözlerimle. Hep aynı kaldırımlardı pencerede akan, aynı sokaklar, aynı tabelalar ama hep birşey buluyordum çocuk aklımla.

Yıllar sonra kaldığım yurttan şehre inerken, gürültülü belediye otobüsünün camına dayayıp kafamı, başımı ağrıta ağrıta çekim hep fotoğraflar yine. En çok da yol boyunca dizili ağaçları çekerdim. İnsanlardı onlar benim için. Yaprakları dökülenleri ruh halime göre toplu mezarlara benzetirdim. Sonra gece son otobüsle dönerken yurda, pencereden kayıp giden evlerin ışıkları yanan pencerlerini çekerdim. Birkaç favorim bile vardı. Hala durur o evler yerlerinde. Ve ben geçerken o caddeden hala bakarım o evlerin perdeleri açık pencelerinden içeri.

Çok uzun zaman aldı bir fotoğraf makinamın olması. Fakat elime aldığımda makinamı o kadar sevindi ki gözlerim. Sanki tüm o kareler zaten bekliyordu yıllardır çekmemi. Ya da kabataslak gözlerimle çekmiştim de fotoğraflarını sadece kalıcı hale getirmeme yarıyordu makina. Utanırım hala çektiğim fotoğrafları göstermeye. Sanki hep gizli bir tutku olarak kalması gerekiyormuş da ben bu sırrı açığa vurarak ihanet ediyormuşum gibi gelir bazen.

Ama ben hala.... gizli gizli.... yolda yürürken... balkonda çay içerken.... bahçede çalışırken... alışveriş merkezinde gezerken.... eşli dostlu toplantılarda kahkaha atarken.... çocukların üstleri açık mı diye gece bakarken.... gizli gizli....kırpıveriyorum gözlerimi.

Dip: Fikrimin En İnce Gülü tanıştırdı beni kelime oyunları ile. Teşekkür ederim.
Daha dip: Böyle bir yazının fotoğrafı bu sefer bende saklı.

13 Yorum:

denizzeynep dedi ki...

deriiiiin bir neges aldim..
beyaz olmus yenidensardunya.. nefesim bitmeden okuyuvermisim yaziyi..ayni yas donumlerimizi yillarda yasamisiz..bu kelimeleri bulup yanyana koyup yazamazdım senin gibi..ama içimdeki ses aynı şeyleri söylüyor seninle çok tuhaf :)

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Bu güzel yazının oluşmasına katkıda bulunduğum için ben de kendime teşekkür ederim.:) Fonda Erol Evgin'in "Fırtına"sıyla okumak ne kadar da güzeldi. Bu harika yazı için ben de sana teşekkür ederim o zaman..

nimetin.blogspot.com dedi ki...

sardunya bu yazıyı işyerimde yasaklanan blog sayfalarına inat maille gönderdiğinde gündüz 3 kere okudum. ne güzel insansin sen ya.

nimet
aynı zamanda ikizannesi arkadası:)

Derin Sularda dedi ki...

O fotoğrafları iyi ki çekmişsin, hatırlamanın güzelliğini yaşatacaklar ne de olsa..:)
ve güzel katılımınla sende bir anlam kattığın için çok teşekkürler (iznin olursa linklerime ekleyeceğim blogunu )
Sevgiler
Dilek

Unknown dedi ki...

hayatın geri dönmeyecek karelerini yakalamak için midir bilinmez ama çoğu insanın içinde vardır bu fotoğraf çekme sevdası. yol boyunca sıralanan ağaçları insana benzetmek, onların sizi selamlayıp uzaklaşmalarından olsa gerek, bir otobüs yolculuğunda.
oysa bu yazıya bir fotoğraf ne de iyi giderdi...
sevgilerimle...

reality dedi ki...

Çok güzel bir siteniz var,tebrik
ederim..Mehmet

Sardunya dedi ki...

İkiz Annesi'm:)
Dile getirince çoğunun büyüsü gidiyor zaten. Sendekilerin hala üzerinde büyü tozu var ne güzel:)

Sardunya dedi ki...

Fikrimin İnce Gülü
Yeniden yine sağol sağol sağol:)

Sardunya dedi ki...

Nimet!
Sensin o !!!!:)

Sardunya dedi ki...

Sevgili Dilek
Hoşgeldin ve ne demek:) Çok sevinirim:)

Sardunya dedi ki...

Sevgili Evvel Zaman İçinde
Hiç böyle düşünmemiştim... evet evet, galiba selamlıyorlardı beni:) Ve de söz, bu yazıya özel bir fotoğraf çekeceğim:)

Sardunya dedi ki...

Sevgili Evvel Zaman İçinde
Hiç böyle düşünmemiştim... evet evet, galiba selamlıyorlardı beni:) Ve de söz, bu yazıya özel bir fotoğraf çekeceğim:)

Sardunya dedi ki...

Sevgili Mehmet,
Teşekkür ederim.