22.12.2009

yağmur adam

Sevgili Sardunya

Az önce okudum. Yağmur Adam ölmüş. Normalde Dustin Hoffman'ı düşünerek bir kaç saniye ayıracağım bu haber sanırım bugünümü rezerve etti. Işığı açma ya da üstünü giyinme gibi basit şeyleri bile yapamıyormuş çünkü beyninin sağ ve sol yarısı birbiriyle iletişime geçmiyormuş.

Ne tuhaf değil mi insanoğlu? Ve de ne inanılmaz. Hayata methiyeler yazarız ya. İnanamayız ya kaderin cilveli saltolarına mesela. Sistemin boynuna bir çıngırak takıp günah keçisi olarak salarız ya dağlara... Ama koskoca insanoğlu tüm heybetiyle durur işte orda. Tam gözümüzün önünde. Sağına soluna bakarız da gözünün içine bakamayız. Yanlış teşhislerle yanlış tedavilerlerle kronik olarak hasta ederiz ya herşeyimizi.

Biziz oysa. Sağ küresi de sol küresi de hayat denilen beynin. İncecik titanyum liflerle bağlı akıl sağlığımız işte. Ya da bir gün bir anneye denir ki mesela:

İyi ki erken doğmuş oğlunuz. İyi ki zamanında spastik olabilir demişler de fizyo terapiler görmüş. İyi ki nöronlar uyarılmış. 9 ay kalsaydı karnınızda, siz koruduğunuzu sanarken onu, onun asperger sendromunu çok daha şiddetli olacaktı. O tedavilerle nörün bağlantılarına nasıl katkıda bulunduğunuzu ancak aspergeri dibine kadar yaşayan bir çocuğu görünce anlayabilirsiniz.

Bunu duyunca Sardunya o anne ne der biliyor musun? Ya da ne yapar? Alır eline makası. Kıtır kıtır keser aklını sağlığa bağlayan lif lif her teli. Özgür bırakır özürlerini. Sonra da duyunca Yağmur Adamın öldüğünü, iki dua okur gönderir o özel insana. Çocuklarını düşünür. Bir ara seyredelim onlarla der Yağmur Adamı.

Bakıyorum da sardunya, yanaşmışsın kapının aralığından sıvışıp yanıma.

Tamam, susuyorum. Çay?

2 Yorum:

Anne İş'te dedi ki...

çaylar iki olsun...

Kremali'nin annesi dedi ki...

Biraz once Yagmur Adam'in olumuyle ilgili bir haber okudum internette. Haberin detaylarinda oylesine etkileyici bilgiler vardi ki. Zaten sen de biliyorsundur cogunu diye burada tekrar yazmayacagim. Ancak bir tanesi beni oylesine etkiledi ki aynen buraya aktariyorum;

"During the performance of a Shakespeare play, Kim Peek suddenly stood up and shouted out "Stop!" When an actor asked him what was wrong, he said: "You've missed out a word from that line." The actor apologised and said he did not think anyone would mind. "Shakespeare would," Peek replied.

Kim kendisine bahsedilen yetenekleri boylesine ciddiye aliyor ve hayati adeta ibadet eder gibi yasiyor Allah askina?!

Gomlegini iliklemek gibi basit motor islemleri omrunce yapamamis, ancak biz sozde "sagliklilara" boylesi ibretlik anekdotlar birakmis o insanin ardindan ayaga kalkiyor ve ceketimi saygiyla ilikliyorum Sardunya. Ve dinince dinlenip huzur bulsun diye dua ediyorum ruhu icin.

Sana gelince canim arkadasim, cok ozel bir donemindesin hayatinin. Yasadiklarin ve paylastiklarindan kendi payima sunu cikariyorum ben. Ser gorunup isyana sevkeden hayal kirikliklari belki de zatinda sukre vesile olacak birer hayirdir. Hayrimiz bol olsun insaallah.

Sevgiler.

Dipnot: Yagmur Adami sizinle birlikte tekrar seyretmek ne guzel olurdu. Kimbilir, belki bir gun...